Energibesparing

Publicerat 5 oktober, 2022

Här presenteras några av de energibesparingsåtgärderna som kommer att utföras under hösten och vintern för att hålla föreningens kostnader nere så gott det går.
Detta kommer självklart att påverka alla boende i någon form men det är tyvärr nödvändiga åtgärder för att slippa höja årsavgiften mer än nödvändigt.

  1. Värmepumpen kommer att bytas ut till en ny. Den vi har idag är i dåligt skick och kostar mer än den levererar.
  2. Föreningen kommer att införa en avgift för varje påbörjat tvättpass i tvättstugorna för att täcka de stora energikostnader som förbrukas där. Mer info kommer separat.
  3. Extralamporna på parkeringen kommer att släckas. Extralamporna vid sopskåpen kommer att ersättas med en lågenergilampa.
  4. Varmvattentemperaturen kommer att regleras. Idag ligger den långt över vad den behöver ligga på, det är onödiga kostnader för föreningen och därför drar vi nu ner temperaturen till det den ska ligga på. Detta kommer säkert att märkas av för vissa men vi kommer fortfarande att ha så pass varmt vatten som krävs.
  5. Temperaturen inomhus kommer att justeras.
    Idag har vi ganska behaglig värme inne i lägenheterna. Lagstandard temperatur ligger på 20 grader och det är vad vi kommer att försöka förhålla oss till. Varje grad som ligger högre än 20 grader, kostar väldigt mycket för föreningen och då kommer vi behöva höja avgifterna för att möta den kostnaden, vilket vi inte tror att någon vill.

Temperaturen kommer att justeras in under en tid nu framöver och vi ber er därför att ha tålamod med detta.

Innertemperaturen och värmen i elementen regleras sedan per automatik när utetemperaturen håller en stadig temp på under 10 grader.
Nu under hösten så är utetemperaturen lite ojämn vilket gör att det tar lite tid innan vi får ordentlig värme i våra element. Så vi får ha lite tålamod, precis som varje höst.

När värmen gått på ordentligt så ska värmen i komfortzonen, dvs 1m över golvet, mitt i rummet, ligga på 20 grader.
Temperaturen mäts mitt i rummet, aldrig mot en yttervägg, vid fönster eller vid golvet. Fönster, vädringsluckor, balkongdörr och ytterdörr ska vara stängda och rummet får inte nyligen ha vädrats (ingen kall luft får ha släppts in utifrån).

Om ni vill göra en felanmälan på temperaturen av lägenheten så ska ni själva ha gjort en korrekt mätning av temperaturen innan, annars kan ni få stå för felsökningskostnaden.

– Tänk på att inte ha möbler framför elementen, det förhindrar värmen att sprida sig i rummet.
– Nattetid kan persienner/gardiner med fördel vara fördragna för fönster, så hålls kylan ute.
– Tofflor & mattor gör att fötterna inte blir lika kalla och temperaturen känns behagligare.
– En filt eller en tjockare tröja kan göra underverk när man är lite frusen.
– Extra värmeelement/fläkt kan höja värmen i lägenheten. Den elkostnaden belastar endast
den egna lägenheten. Tänk på att följa brandsäkerhetsrutinerna för elektriska föremål.