Om inglasningarna

Publicerat 15 mars, 2019

Inglasning av balkongerna


På extrastämman den 6 mars 2019 röstade fler än 2/3 av de närvarande medlemmarna ja för styrelsens proposition till inglasning av balkongerna, vilket betyder att beslutet är taget.

Nu börjar processen med medgivandet från övriga medlemmar som inte närvarade på extrastämman.

För de som röstade nej på stämman, och för de som inte ger sitt medgivande, hänskjuts ärendet till hyresnämnden. Där måste var och en personligen företräde sig själva. Därefter tar hyresnämnden ett beslut om ifall alla balkonger måste glasas in, såsom propositionen lyder.

För de som röstat ja, och de som ger sitt medgivande, är processen färdig och där kan vi börja arbetet.

Vad gäller inglasningen så görs det i samband med balkongrenoveringen. Dock kommer det behöva skjutas upp hos de som röstat nej och som skall föra sitt ärende hos hyresnämnden. Där måste vi avvakta nämndens beslut, vilket innebär en fördröjning av de inglasningarna och även extra kostnader.

Balkongrenoveringen kommer starta så snart som möjligt på alla balkonger. Då byts även alla balkongräcken ut mot nya.

• De som röstat ja, eller gett sitt medgivande via brev, får även sin balkong inglasad samtidigt.

• De som röstat nej, eller inte gett sitt medgivande, får balkongen renoverad och balkongräcket utbytt mot nytt. Däremot får de inte sin balkong inglasad, förrän ärendet är klart i hyresnämnden eller den boende ger sitt medgivande.

Renovering av balkongerna.

• Kantrenovering med nedbilning av kanterna och ev. delar av skärmväggarna.

• Lagning av fasad mot skärmväggarna.

• Borttagning av synliga järn.

• Lagning av skador.

• Blästring av golv, skärmväggar och tak.

• Målning av golv, skärmväggar och tak.

• Byte av räcken.

• Inglasning av balkonger (avvaktar med de som hänförts till hyresnämnden).

För hyresgästerna skall det förhandlas med Hyresgästföreningen ang. en hyreshöjning då renoveringen och inglasningen ger en högre boende standard.

För de bostadsrättsinnehavare som redan har sin balkong inglasad har styrelsen tagit beslut på att ersätta dem med en fast ersättning på 5.000kr per lägenhet.

För att kunna ta del av detta måste du kunna uppvisa:

• Inglasningsavtal från styrelsen för Brf Soluret.

• Bygglov för inglasning. Inglasningsavtal som är skrivna fram t.o.m. september 2016 behöver inte något separat bygglov, då det gällde ett kollektivt bygglov.

På inglasningsavtalet står det tydligt att ni kan behöva demontera inglasningen för kommande renovering av balkongen. Har man inget avtal eller bygglov, räknas inglasningen som svartbygge, och får inte vara kvar.

Återmontering av befintlig inglasning går inte, då vi byter balkongräcken. Styrelsen kommer heller inte att bevilja detta då vi inte vill förstöra de nya räckena, och vi strävar efter en enhetlig inglasning och utseende på våra fasader inom föreningen.

Demonterar ni inglasningen själva så får ni frakta bort allt på egen hand, eller t.ex. sälja det vidare. Dock skall inglasningen vara borta innan byggställningarna för renoveringen kommer på plats.

Vill ni att vi demonterar er inglasning så kan vi göra det, men då går hela er inglasning till skrot.

Mer information i ärendet kommer att komma ut löpande.

Har ni frågor mailar ni styrelsen: info@brfsoluret.se

Med vänliga hälsningar
Styrelsen